Forum.Legalne.info: [ajax]Tutki - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[ajax]Tutki

#1 Użytkownik jest niedostępny   exceptional 

  • Elita
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 1843
  • Dołączył: 30-April 06
  • MiejscowośćŁódź

Napisany 21 December 2006 - 05:08 PM

Witam!
Zainspirowany artem Meohawa postanowiłem napisać parę tutków dotyczących AJAX`a. Na razie tylko kilka, ale później dam więcej :P

To do dzieła!

Na początku dodam, że trzeba ściągnąć bibliotekę Sajax.php. Dam ją w załączniku :D
<?
require("Sajax.php");



function show_now() {
		return date("l dS of F Y h:i:s A");
}


$sajax_request_type = "GET";
sajax_init();
sajax_export("show_now");
sajax_handle_client_request();
?>
<html>
<head>
		<title>Data i czas serva</title>
		<script>
		<?
		sajax_show_javascript();
		?>
		function show_me(date_server) {
				document.getElementById("date_div").innerHTML = date_server;
		}

		function get_date() {

			   
				x_show_now(show_me);

				
				setTimeout("get_date()", 1000);
		}
		</script>

</head>
<body  onload="get_date();">
Data serva: <div id="date_div">(Ładowanie...)</div>
</body>
</html>


Już wyjaśniam:

Najpierw dołączamy bibliotekę. ( require("Sajax.php"); )
Tworzymy funkcję, która zajmie się wyświetlaniem daty ( function show_now() )
Inicjujemy Ajax'a ( sajax_init(); )
Dajemy Ajax'owi funkcję to zinterpretowania ( sajax_export("show_now"); )
Inicjujemy JS ( sajax_show_javascript(); )
Tworzymy blok DIV, który będzie odpowiedzialny za wyświetlanie daty. Będzie to "przestrzeń", która odświeża date bez przeładowywania strony ( show_me )
Ładujemy datę, kiedy strona się załaduje ( onload="get_date();" )
Wyświetlamy datę w oknie przeglądarki, a zanim się wyświetli my pokazujemy komunikat "ładowanie" ( <div id="date_div">(Ładowanie...)</div> )

A tu drugi przykład:
<?php
include('Sajax.php');
function powitanie($imie) {return 'Witaj '.$imie;}
sajax_init();
sajax_export('powitanie');
sajax_handle_client_request();
?>
<html><head><title>Powitanie AJAX</title>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"/>
<script>
function wyswietl_wynik(odpowiedz) {
alert(odpowiedz);
}
function wyslij() {
	_imie = document.getElementById('imie');
	x_powitanie(_imie.value, wyswietl_wynik);
	}
<?php
sajax_show_javascript();
?>
		</script>
	</head>
	<body>
		Podaj imię: <input type="text" id="imie"/> <input onclick="wyslij()" type="button" value=" Wyślij "/>
	</body>
</html>


Nie będę wyjaśniać wszystkiego od początku.

A TU macie linka do biblioteki, bo do posta nie moge dać załącznika :(

-- Tutorial przenoszę do JavaScript i DHTML - żeby cały AJAX był w jednym miejscu...
Saddam92

Brainfucker.pl

Deo Optimo Maximo
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   Nether 

  • Newbie hehe
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 20-March 06
  • MiejscowośćSkoczów

Napisany 21 December 2006 - 05:20 PM

Wszystko spoko, ale patrząc na twoją stronę nie sadzę, aby ten tut był z głowy...>_>
Kiedyś coś tutaj się pojawi...
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   B.S. 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 147
  • Dołączył: 10-November 06
  • GG: 1362326
  • MiejscowośćCieszyn

Napisany 21 December 2006 - 05:21 PM

Ciekawe, czekam na więcej!
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   codecalm 

  • PHP Master
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1752
  • Dołączył: 01-June 06
  • MiejscowośćŁodygowice, Bielsko-Biała

Napisany 21 December 2006 - 05:21 PM

fajne, jezszcse nie testowałem, ale widać krok postępu na naszym forum...
p.s. Miałeś dołączyć biblioteke.... :D
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   exceptional 

  • Elita
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 1843
  • Dołączył: 30-April 06
  • MiejscowośćŁódź

Napisany 21 December 2006 - 05:21 PM

Strone zmieniam...

-- drugi przykład przesuniety do pierwszego posta...
Saddam92

Brainfucker.pl

Deo Optimo Maximo
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   meverone 

  • Ekspert
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 561
  • Dołączył: 02-May 06

Napisany 21 December 2006 - 07:04 PM

Zobacz postHaker007, o Dec 21 2006, 05:20 PM, powiedział:

Wszystko spoko, ale patrząc na twoją stronę nie sadzę, aby ten tut był z głowy...>_>


no to co ze moze nie jego ale zawsze to cos :P

spoko tutek :] oby bylo ich wiecej :P
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   exceptional 

  • Elita
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 1843
  • Dołączył: 30-April 06
  • MiejscowośćŁódź

Napisany 21 December 2006 - 07:31 PM

-- Link przesuniety do pierwszego posta...
Saddam92

Brainfucker.pl

Deo Optimo Maximo
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 29 December 2006 - 12:24 PM

Kaczlawo, a mógłbyś pokazać jak działają takie skrypty ??

wgraj je jeśli możesz na swojego serwa i podaj link..
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   marosan 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 11
  • Dołączył: 24-January 07
  • GG: 9241127

Napisany 25 March 2007 - 11:35 PM

witajcie
Mam taki oto kod z wykorzystanie tej biblioteki
<?
require("Sajax/Sajax.php");
//pobranie tekstow karczmy
function get($last = 0)
{
 include('includes/config.php');

 $all=mysql_query("SELECT * FROM ".$mysql_prefix."karczma ORDER BY id DESC LIMIT 30");
 while($all2=mysql_fetch_array($all))
{
 $autor=$all2['autor'];
 $autor2=$all2['user'];
 $tresc=$all2['tresc'];

 $echo.="<B>$autor2 ID:$autor</B>: $tresc<br>";
}
 return $echo;
}
//dodanie tekstu do karczmy
function dodaj_tekst($imie, $tresc)
{
 include('includes/config.php');
 include('includes/zmienne.php');
 $add=mysql_query("INSERT INTO `".$mysql_prefix."karczma` (`user`, `tresc`, `autor`)
 VALUES ('$imie', '$tresc', '$GRACZ_ID')");
}
//funkcja aktualizujaca aktywnosc gracza i miejsce w ktorym sie znajduje
function upd_time ()
{
 
}
sajax_init();
sajax_export('dodaj_tekst');
sajax_export('get');
sajax_handle_client_request();
?>
<html><head>
<title>Varkland, kraina cienia</title>

<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<script type="text/javascript">

  function text(was)
  {
   document.getElementById('menu').innerHTML = was;
  }
  function ex()
  {
   x_get(text)
   setTimeout("ex();", 1000)
  }
  function wyswietl_wynik(odpowiedz){  }
  function wyslij()
  {
   _imie = document.getElementById('imie');
   _tresc = document.getElementById('tresc');
   x_dodaj_tekst(_imie.value, tresc.value, wyswietl_wynik);
  }
 <?
  sajax_show_javascript();
 ?>
 </script>
 </head>
 <body STYLE="leftmargin="0" rigthmargin="0" topmargin="0" bottommargin="0" marginwidth="0" marginheight="0"
onLoad="ex()">
<input type="hidden" id="imie" value="<?echo $GRACZ_NAME;?>"/>
	<input type="text" name="tresc" size="55"><input onclick="wyslij()" type="button" value="Wyślij">
  <center><form method="post" action="karczma.php?action=posilek">
  <input type="submit" value="Zamów:"> <select name="jedzenie">
		<option value="Podpłomyki">Podpłomyki (20 gold)</option>
		<option value="Jajecznica na boczku">Jajecznica na boczku (80 gold)</option>
		<option value="Bigos na świńskim ryju">Bigos na świńskim ryju (150 gold)</option>
		<option value="Udziec barani">Udziec barani (280 gold)</option>
		<option value="Kaczor w rydzykach">Kaczor w rydzykach (330 gold)</option>
	</select> dla ID: <input type="text" size="2" name="id" values="<?echo $GRACZ_ID;?>"></form>
  </center>
	<div id="menu">
		<div>Proszę czekać...</div>
	</div>
	</body>
	</html>


I jest tylko jeden drobny problem... mianowicie jeśli w polu "tresc" zostanie wpisany dowolny polski znak typu ą ę itd to funkcja nie zadziała (wyjątkiem jest ó). Z tego co udało mi się ustalić tekst trafia do js ale nie wiem dlaczego nie trafia do php. Dodam że jak napiszemy dowolny tekst bez polskich znakow to wszystko działa dobrze.

Działanie można sprawdzić pod adresem: http://www.marosan.webd.pl/s1a/test3.php
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   Thid 

  • Saint Inquisition
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 2497
  • Dołączył: 22-May 06

Napisany 26 March 2007 - 03:48 AM

zmień kodowanie na UTF-8 i napisz czy pomogło
Dodaj obrazek
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   marosan 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 11
  • Dołączył: 24-January 07
  • GG: 9241127

Napisany 26 March 2007 - 10:25 AM

Próbowałem ale nie pomogło.
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   sujez 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 148
  • Dołączył: 08-April 06
  • GG: 7047005
  • MiejscowośćSłupsk

Napisany 27 March 2007 - 03:50 PM

plik musi być zapisany przez odpowiedni program z odpowiednim kodowaniem poszukaj na forum już gdzieś było
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   marosan 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 11
  • Dołączył: 24-January 07
  • GG: 9241127

Napisany 27 March 2007 - 10:37 PM

wiem o tym !
probowalem nawet funkcji iconv ale i to nie pomogło. Wina jest raczej w bibliotece Sajax. ale gdzie tego to juz nie wiem.
0

Prześlij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień