Forum.Legalne.info: [css] przykład strony 3-kolumnowej przy zastosowaniu DIVów - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[css] przykład strony 3-kolumnowej przy zastosowaniu DIVów na prośbę Saddama

#1 Użytkownik jest niedostępny   aga_kc 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 325
  • Dołączył: 25-April 06

Napisany 31 August 2006 - 07:43 PM

tutka tego opublikowałam najpierw na grafart.az.pl ale Saddam poprosił mnie abym go również tutaj przykleiła :) A więc proszę:

Cssowy tutorial dla tych co chcą zrobić stronkę na DIVach :)

Wydaje mi się, że dla co niektórych nie jest to zrozumiałe a nawet rodzi się strach w oczach więc zaczniemy od początku, żeby było janso :)

Strona Trójkolumnowa

Krok 1
Na początku zajmiemy się tylko kodem właściwym, styl DIVom nadamy później ;)

Tworzymy sobie cały standardowy (początkowy) kod jak do kazdej strony


<html>
<head>

</head>

<body>

</body>
<html>


Krok 2
Następnie w <body> musiamy sobie utworzyć DIVy , nadać im nazwy

Krok 2 a
DIV główny (w naszym przypadku "container" - tak się przyjęło, że ten DIV najczęściej właśnie jest tak nazywany, ale można nadać mu nazwe według własnego uznania) musi być zamknięty na samym dole, najlepiej zrobic to od razu automatycznie , bo inaczej powychodzą nam później różne dziwne "kszaczki". Jest to DIV w którym zawierać się będą pozostałe DIVy z grafiką , tekstem i co tam jeszcze chcecie. ;)

<html>
<head>

</head>

<body>
	<div id="container">
	

	</div>	
</body>
<html>


Krok 3
Skoro będzie to strona 3-kolumnowawa to w DIVie głównym (nasz "container") utworzyć musimy następujące DIVy

<html>
<head>

</head>

<body>
	<div id="container">
	
	<div id="naglowek"> </div>

	<div id="lewo"> </div>

	<div id="srodek"> </div>

	<div id="prawo"> </div>

	<div id="stopka"> </div>
	

	</div>	
</body>
<html>


Najlepiej od razu pozamykać każdego DIVa, żeby później można było już do niego wklepać zawartość.


Krok 4
Wklepny teraz jakąś treść do DIVów "lewo", "prawo", "srodek" oraz "stopka"
"stoka" jest tutaj niezwykle ważna, bo okazuje się, że bez niej niektóre style w innym divach po prostu nie chcą działać albo działają źle.


<html>
<head>

</head>

<body>
	<div id="container">
	
	<div id="naglowek"> </div>

	<div id="lewo"> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce nec velit id lacus pharetra interdum. In massa tellus, ultrices ac, luctus sit amet, nonummy sit amet, velit. In posuere. Aenean molestie purus vel massa. Vestibulum risus tellus, tempus ac, consequat et, mattis in, lectus. Vivamus malesuada hendrerit ipsum. Nam at dui eu lectus sollicitudin elementum.</div>

	<div id="srodek"> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce nec velit id lacus pharetra interdum. In massa tellus, ultrices ac, luctus sit amet, nonummy sit amet, velit. In posuere. Aenean molestie purus vel massa. Vestibulum risus tellus, tempus ac, consequat et, mattis in, lectus. Vivamus malesuada hendrerit ipsum. Nam at dui eu lectus sollicitudin elementum. Nam egestas pede gravida diam. Ut sagittis dolor in tortor. Mauris euismod dictum massa. Nulla facilisi. Mauris magna.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce nec velit id lacus pharetra interdum. In massa tellus, ultrices ac, luctus sit amet, nonummy sit amet, velit. In posuere. Aenean molestie purus vel massa. Vestibulum risus tellus, tempus ac, consequat et, mattis in, lectus. Vivamus malesuada hendrerit ipsum. Nam at dui eu lectus sollicitudin elementum. Nam egestas pede gravida diam. Ut sagittis dolor in tortor. Mauris euismod dictum massa. Nulla facilisi. Mauris magna.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce nec velit id lacus pharetra interdum. In massa tellus, ultrices ac, </div>

	<div id="prawo">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce nec velit id lacus pharetra interdum. In massa tellus, ultrices ac, luctus sit amet, nonummy sit amet, velit. In posuere. Aenean molestie purus vel massa. Vestibulum risus tellus, tempus ac, consequat et, mattis in, lectus. Vivamus malesuada hendrerit ipsum. Nam at dui eu lectus sollicitudin elementum. </div>

	<div id="stopka"> Created by Jan Kowalski</div>
	

	</div>	
</body>
<html>


Krok 5
Mając juz tekst w divach przechodzimy do przypisywania dla nich stylów w css.
Styl CSS oczywiscie jak wiecie zamieszcza się w headzie. (Już nie będę powtarzała całego kodu, zapisze tylko sam CSS)

<head>

<style type="text/css">

body {
		background-color: #000;
		margin: 0;
		padding: 0;
		text-align:center;
	}

div {
		font: verdana 12px #000;
		position:relative;
	}

#container {
		margin:0 auto;
		padding:0 5px 0 5px;
		position:relative;
		width:700px;
		background-color:#fff;
		text-align:left;
		clear: both;
	}

#naglowek {
		background: #fff url(logo.jpg) no-repeat;
		width:700px;
		height:150px;
		margin-bottom:10px;
	}

#lewo {
		width:150px;
		float:left;
	}

#prawo {
		width:150px;
		float:right;
	}

#srodek {
		width:400px;
		float:left;
}

#stopka {
		clear:both;
		text-align:center;
}

</style>
</head>


Komentarze do CSS:
a. margin: 0;
padding: 0;
text-align:center;
Ten fragment w body jest bardzo istotny, poniewaz to dzieki niemu strona jest wyśrodkowana w całości

b. position:relative;
Position relative nie zawsze musi byc stosowany, w naszym przypaku przydał się, możecie nim ustanowić "miejsce" na stronie każdemu elementowi do tego uzywa się również: top bottom left right , którym po przypisaniu odpowiednich wartości liczbowych (wzór: 12px) nadajemy odległość od danego brzegu strony

c. float:left; float:right;
Służa do tego, żeby divy do siebie przylegały lub też były w jednej linii.


Końcowy efekt wygląda tak: http://man.core.pl/trojka/


Mam nadzieje, że wydaje się to zrozumiałe, na tym przykładzie możecie poeksperymentować z innym wartościami innym układem, to już zalezy od was.

Jeszcze mała uwaga, chyba Netch się pytał o krojenie etc: otórzy najlepiej jest sobie najpierw w programie graficznym stworzyć jakąś część graqficzną do strony, pociąć, nadać nazwy i następnie w cssie / w divom nadawać albo background-image albo wpisywać <img src="#"> (to zależy od układu i koncepcji strony). Przy obrazkach w danym divie, nalezy pamietać , że div powienien mieć przypisane wielkości (width i height) takie jak obrazek , który ma byc w jego tle.
O tym więcej - później ;)
1

#2 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 31 August 2006 - 07:47 PM

No wielkie dzięki Aga, mam nadzieje ze teraz coraz więcej ludków będzie divów używać...
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   hultaj 

  • hulcior
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3328
  • Dołączył: 28-April 06
  • GG: 2372800

Napisany 31 August 2006 - 07:58 PM

Może mi ktoś jakoś jasno wyjaśnić to:
position: relative;/absolute;

?
Najlepiej na przykładzie, bo ja niuja nie czaje. Kiedy to stosować, jak i po co...

PS: co to jest:

clear: both;

?

PS: Dzięki za tutka. :*
Podstawy CSS znam, ale zawsze to się przyda. ;)
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 31 August 2006 - 08:14 PM

http://www.kurshtml....cjonowanie.html
a apropos clear:both to jest to deklaracja która przeniesie diva do nowej linijki stosowana w przypadku użycia float
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   lunsil 

  • Weteran
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1634
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 9583374
  • MiejscowośćKraków

Napisany 31 August 2006 - 08:17 PM

No i goood! Osobiście nie znałem i nieużywałem nigdy divów, napewno od teraz zaczneich używać
Crystal Templates - [+][+][+][+][-][-][-][-][-][-] 40%
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   codecalm 

  • PHP Master
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1752
  • Dołączył: 01-June 06
  • MiejscowośćŁodygowice, Bielsko-Biała

Napisany 31 August 2006 - 08:59 PM

kiedyś szukałem tego zażarcie na forum i nie znalazłem... jakbyś napisała to 2 tygodnie temu to byś mi bardzo pomogła... :D ale i tak mi się podoba...
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 31 August 2006 - 10:59 PM

hmm Worms ja też tego kiedyś intensywnie szukałem o wiedziałem ze takie cos jest na forum i jakieś dwa tygodnie temu znalazłem, http://www.webtips.pl/index.php?s=&sho...ost&p=18513 ale dopiero dzisiaj sie tym zająłem i dziekuję Ci Aga jeszcze raz ze to opublikowałaś tutaj..
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   browar 

  • Szef Knajpy ;)
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1198
  • Dołączył: 08-April 06
  • MiejscowośćWęgrów

Napisany 01 September 2006 - 08:53 AM

Na pewno się przyda! Szczególnie tym którzy jeszcze nie wykonali prac kwalifikacyjnych do grupy XHTML+CSS :D Szkoda że nie umieściłaś tego dzień wcześniej :D
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   ukasz 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 6
  • Dołączył: 09-October 06
  • GG: 644707
  • MiejscowośćCzęstochowa / Gorzów

Napisany 10 October 2006 - 10:24 PM

Nie czepiam sie, bo tutorial naprawde super. Ale w stylu nie powinno zamiast

#head {
		...
		}


byc

#naglowek {
		...
		}


Pozdrawiam, jesli sie myle, poprawcie mnie nie jestem jeszcze dobry w tych tematach :)
Używasz IE? A w publicznej toalecie też bezpośrednio siadasz na desce klozetowej?
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   Acersecomes 

  • I play dead
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1340
  • Dołączył: 11-May 06
  • GG: 4985134

Napisany 11 October 2006 - 12:21 PM

nie. bo tu chodzi o nadanie koloru tła całej stronie itp. można zamiast tego wpisać body też będzie ok, a nie nagłówek. o ile dobrze zrozumialem twoje pytanie. jak cos zle mysle to mnie poprawcie.

"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   Lord Gabrys I 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 329
  • Dołączył: 11-September 06

Napisany 11 October 2006 - 05:10 PM

Tutorial bardzo mnie sie podoba ale cos nie moge wejsc na ta stronke http://man.core.pl/trojka/
/\
Noob: Co to jest za kreska kto ja w ogole tutaj zrobil?
Uzytkownik webtips.pl: To moderatorzy ja tu wstawili
Noob: Aha fajna kreska naprawde fajna kreska.


Szybki upload zdjec!
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   ukasz 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 6
  • Dołączył: 09-October 06
  • GG: 644707
  • MiejscowośćCzęstochowa / Gorzów

Napisany 11 October 2006 - 05:18 PM

Zobacz postAcersecomes, o Oct 11 2006, 11:21 AM, powiedział:

nie. bo tu chodzi o nadanie koloru tła całej stronie itp. można zamiast tego wpisać body też będzie ok, a nie nagłówek. o ile dobrze zrozumialem twoje pytanie. jak cos zle mysle to mnie poprawcie.


Nie zrozumielismy sie ;)

chodzi mi o to, ze w pliku .html mamy takiego oto div'a:
 <div id="naglowek"> </div> 


a w stylu mamy:

 #head {
		background: #fff url(logo.jpg) no-repeat;
		width:700px;
		height:150px;
		margin-bottom:10px;
	}


A wiec moim zdaniem autor poprostu walnal pomylke i nadal
div id="naglowek"

angielski odpowiednik jesli chodzi o sam wyraz "naglowek" = "head" ;]

Jesli sie myle, to sorry, nie wiem jak inaczej zinterpretowac ta sprawe ;]

Pozdro

-- Poprawione !!
Saddam92

Używasz IE? A w publicznej toalecie też bezpośrednio siadasz na desce klozetowej?
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   Acersecomes 

  • I play dead
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1340
  • Dołączył: 11-May 06
  • GG: 4985134

Napisany 11 October 2006 - 05:22 PM

Aaa.. o to tobie chodzi. tak masz racje :P

"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   F22 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 127
  • Dołączył: 06-October 06
  • GG: 8230951

Napisany 07 November 2006 - 08:54 PM

hmmm
a ja mam pytanko.
mam taki kod:
<html>
<head>
<title>lay</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<style type="text/css">


div.Table_01 {
	position:absolute;
	left:0px;
	top:0px;
	width:1024px;
	height:768px;
}

div.lay-01 {
	position:absolute;
	left:0px;
	top:0px;
	width:32px;
	height:154px;
}

div.lay-02 {
	position:absolute;
	left:32px;
	top:0px;
	width:954px;
	height:117px;
}

div.lay-03 {
	position:absolute;
	left:986px;
	top:0px;
	width:38px;
	height:768px;
}

div.lay-04 {
	position:absolute;
	left:32px;
	top:117px;
	width:1px;
	height:37px;
}

div.lay-05 {
	position:absolute;
	left:33px;
	top:117px;
	width:133px;
	height:37px;
}

div.lay-06 {
	position:absolute;
	left:166px;
	top:117px;
	width:12px;
	height:651px;
}

div.lay-07 {
	position:absolute;
	left:178px;
	top:117px;
	width:794px;
	height:627px;
}

div.lay-08 {
	position:absolute;
	left:972px;
	top:117px;
	width:14px;
	height:651px;
}

div.lay-09 {
	position:absolute;
	left:0px;
	top:154px;
	width:31px;
	height:36px;
}

div.lay-10 {
	position:absolute;
	left:31px;
	top:154px;
	width:135px;
	height:36px;
}

div.lay-11 {
	position:absolute;
	left:0px;
	top:190px;
	width:30px;
	height:578px;
}

div.lay-12 {
	position:absolute;
	left:30px;
	top:190px;
	width:136px;
	height:68px;
}

div.lay-13 {
	position:absolute;
	left:30px;
	top:258px;
	width:136px;
	height:52px;
}

div.lay-14 {
	position:absolute;
	left:30px;
	top:310px;
	width:1px;
	height:458px;
}

div.lay-15 {
	position:absolute;
	left:31px;
	top:310px;
	width:135px;
	height:434px;
}

div.lay-16 {
	position:absolute;
	left:31px;
	top:744px;
	width:135px;
	height:24px;
}

div.lay-17 {
	position:absolute;
	left:178px;
	top:744px;
	width:794px;
	height:11px;
}

div.lay-18 {
	position:absolute;
	left:178px;
	top:755px;
	width:794px;
	height:13px;
}

-->
</style>
<!-- End ImageReady Styles -->
</head>
<body style="background-color:#FFFFFF; margin-top: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; margin-right: 0px;">
<!-- ImageReady Slices (lay.psd) -->
<div class="Table_01">
	<div class="lay-01">
		<img src="images/lay_01.png" width="32" height="154" alt="">
	</div>
	<div class="lay-02">
		<img src="images/lay_02.png" width="954" height="117" alt="">
	</div>
	<div class="lay-03">
		<img src="images/lay_03.png" width="38" height="768" alt="">
	</div>
	<div class="lay-04">
		<img src="images/lay_04.png" width="1" height="37" alt="">
	</div>
	<div class="lay-05">
		<img src="images/lay_05.png" width="133" height="37" alt="">
	</div>
	<div class="lay-06">
		<img src="images/lay_06.png" width="12" height="651" alt="">
	</div>
	<div class="lay-07">
		<img src="images/lay_07.png" width="794" height="627" alt="">
	</div>
	<div class="lay-08">
		<img src="images/lay_08.png" width="14" height="651" alt="">
	</div>
	<div class="lay-09">
		<img src="images/lay_09.png" width="31" height="36" alt="">
	</div>
	<div class="lay-10">
		<img src="images/lay_10.png" width="135" height="36" alt="">
	</div>
	<div class="lay-11">
		<img src="images/lay_11.png" width="30" height="578" alt="">
	</div>
	<div class="lay-12">
		<img src="images/lay_12.png" width="136" height="68" alt="">
	</div>
	<div class="lay-13">
		<img src="images/lay_13.png" width="136" height="52" alt="">
	</div>
	<div class="lay-14">
		<img src="images/lay_14.png" width="1" height="458" alt="">
	</div>
	<div class="lay-15">
		<img src="images/lay_15.png" width="135" height="434" alt="">
	</div>
	<div class="lay-16">
		<img src="images/lay_16.png" width="135" height="24" alt="">
	</div>
	<div class="lay-17">
		<img src="images/lay_17.png" width="794" height="11" alt="">
	</div>
	<div class="lay-18">
		<img src="images/lay_18.png" width="794" height="13" alt="">
	</div>
</div>
<!-- End ImageReady Slices -->
</body>
</html>

wygenerowany przez IR bo tam lay robiłem..
Otoz jak to przelozyc na taka stronke moze nie trzy kolumnowa ale jak?

-- nastepnym razem taki kod pisz w [ codebox ]
Saddam92

0

#15 Użytkownik jest niedostępny   Slash3r 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 33
  • Dołączył: 28-December 06

Napisany 28 December 2006 - 12:34 AM

Bardzo fajny tutorial...dopiero ucze sie css!macie moze jeszcze jakies stronki gdzie sa wytlumaczone takie rzeczy krok po kroku??Bardzo by mi sie przylady jak tworzyc takie stronki:)
0

#16 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 28 December 2006 - 09:29 PM

tutorial naprawde pożyteczny i chyba zacznę się bawić tym nieźle w ferie :P
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   FireBoy 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2
  • Dołączył: 31-January 07

Napisany 31 January 2007 - 01:44 PM

Nie wiem czy zauważyliście, ale takie rozwiązanie wygląda dobrze tylko w przeglądarkach, które poprawnie interpretują CSS czyli nie w Internet Explorerze...
Jak odpalam powyższy kod w FireFoxie jest OK, ale jak przełączę na IE to niestety div - prawy ląduje poniżej srodka i lewego... Czy ktoś ma podobnie??
Na razie jeszcze nie mam czasu, ale postaram się zrobić to jak trzeba...
W takich przypadkach stosuje się tzw hacki na IE po to żeby strona wyglądała dobrze na każdej przeglądarce... Będę miał chwilę to wkleję właściwy kod.

Przy okazji witam wszystkich bo to 1. mój post na tym forum. Bardzo mi się ono podoba. Wyróżnia się spośród wielu innych fachowością wypowiedzi a o to mi chodzi jak szukam rozwiązania jakiegoś tematu...
Pozdrawiam wszystkich !!
FireBoy

[...dodano po chwili...]
Proponuję takie rozwiązanie:
#container {
		margin:0 auto;
		padding:0 5px 0 5px;
		position:relative;
		width: 700px !important;
		width: 710px; /* IE */
		background-color:#fff;
		text-align:left;
		clear: both;
}

aga_kc w Twoim rozwiązaniu IE widzi div'a container jakby miał szerokość 690px, a to z uwagi na to, że dodałaś padding: 0 5px 0 5px; (tak nawiasem mówiąc można to zrobić padding: 0 5px; - powinien być ten sam efekt). Trzeba więc zastosować hack'a który ustali dla IE o 10 px większy div :) Przesunięcie ostatniej kolumny na dół było spowodowane tym, że "nie mieściła się w div'ie.
Przykładowo jeśli chcielibyśmy to trochę zrobić ładniej i sprawić, żeby test w div'ach był oddalony od ich krawędzi, przez co chyba bardziej czytelny robimy dokładnie to samo...
#lewo {
	padding:0 5px;
	width: 140px !important;
	width: 150px;
	float:left;
	}

#prawo {
	padding:0 5px;
	width: 140px !important;
	width: 150px;
	float:right;
	}

#srodek {
	padding:0 5px;
	width: 390px !important;
	width: 400px;
	float:left;
}

Wydaje mi się, że tak jest czytelniej....
Proponuję przy korzystaniu z div'ów nadawać każdemu z nich nadać tymczasowo parametr background-color przypisując każdemu z nich inny kolor, co ułatwi ich rozmieszczanie. Czasem zdarza się, że występują przerwy pomiędzy div'ami których przy jednolitym tle nie widać. Po prawidłowym rozmieszczeniu i zadowalającym wyglądzie ustalamy taki kolor jaki ma być pożądany...

Pozdrawiam
FireBoy
0

#18 Użytkownik jest niedostępny   Olivia 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 28-January 07

Napisany 03 February 2007 - 11:50 PM

do wywalenia
0

#19 Użytkownik jest niedostępny   neo92 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 452
  • Dołączył: 31-March 07

Napisany 13 May 2007 - 11:17 AM

Przykład - Page not Found :(
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

#20 Użytkownik jest niedostępny   lunsil 

  • Weteran
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1634
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 9583374
  • MiejscowośćKraków

Napisany 13 May 2007 - 01:36 PM

Cytuj

do wywalenia


<_<

Cytuj

Przykład - Page not Found


Matko, ale z Was są... Wiemy, że przykład 'zniknął', ale czy taki problem, samemu napisać kod i zobaczyć jak działa?
Crystal Templates - [+][+][+][+][-][-][-][-][-][-] 40%
0

Prześlij ten temat:


  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień