Zaloguj się na forum
Polecane
FUDforum – najlepsze darmowe forum w PHP?
Napisany 02 February 2008 - 08:14 PM
Interfejs administratora jest dość rozbudowany (i przez to niestety mało przejrzysty) i przygniata dużą ilością opcji. Administracja forum jest przez to nieco trudniejsza niż np. w przypadku phpBB. Drugim (i chyba ostatnim) minusem FUDforum jest kiepska szata graficzna, co może zniechęcać wielu użytkowników. Reasumując: FUDforum oferuje naprawdę duże możliwości i przeznaczone jest raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Jeśli zdecydujecie się na przejście na FUDforum, to za pomocą dostępnych na stronie projektu skryptów możemy dokonać bezbolesnej migracji z najbardziej znanych for takich jak phpBB. Zachowują się wszystkie dane (również uprawnienia użytkowników).
Licencja: GPL
http://fudforum.org/forum/
Napisany 02 February 2008 - 08:41 PM
Napisany 02 February 2008 - 08:47 PM
Napisany 02 February 2008 - 09:07 PM

Napisany 02 February 2008 - 09:24 PM
Testowałem go, ale nie przypadł mi do gustu. Można by sie zastanowić nad jego "spopularyzowaniem" w polsce.
Napisany 03 February 2008 - 08:11 AM

Napisany 06 February 2008 - 10:53 PM
Bo mam problem z instalacją, a pomysł podsunięty mi na fudforum.org nie zadziałał i powoduje inne błedy :|
Napisany 07 February 2008 - 06:46 AM

Napisany 07 February 2008 - 06:52 AM
jak na pierwszy rzut oka ciekawie wygląda...
Napisany 07 February 2008 - 08:08 AM

Napisany 07 February 2008 - 08:11 AM
Napisany 07 February 2008 - 08:15 AM
mam sporo miejsca na webd.pl xP
@edit: forum postawione i jest dostępne pod adresem neciorpc.webd.pl/forum

chce ktos po testować? pisac xP
Napisany 07 February 2008 - 12:36 PM
ale wpisałem localhost i ruszyło

Napisany 09 March 2008 - 07:18 PM
Możliwe, że nie ma spolszczenie do FUDforum.
Napisany 09 March 2008 - 07:41 PM
Mało przejrzysty to mało powiedziane... Tam jest po prostu nawalone parę ton tekstu, żadnej krechy ani nic, wszystko się zlewa.. Bynajmniej wiele innych for też ma dużo funkcji, ale da się w tym jakoś poruszać. Szkoda tylko, że menu jest tam umieszczone za pomocą <br>, a nie w startych dobrych tabelkach :/
Z tego co pamiętam, to jak instalowałem na localu, to żadnych paczek pobierać nie musiałem, a panel administratora... Z tego co pamiętam (

Niezwykle dziwaczna jest struktura forum. Większość for przyjmuje standardową (i jedną z najbardziej przejrzystych) strukturę:
/ <---jakieśtam pliki głowne typu index.php
/images/ <--na obrazki, które nie powinny być zależne od stylu (emotikonki etc)
/modules/ <--na pliki które odpowiadają za działanie forum (np. profile.php odpowiadający za funkcje profilu)
/themes/ <--skórki
/admin/
I tam różne inne foldery, na przykład dla załączników czy innych cudów
Natomiast w FudForum mamy foldery admina, skórek i obrazków. Co zatem odpowiada za funkcjonowanie forum? No... Pliki rdf, index i pdf .php mają kolejno po 24, 31 i 41KB - wnioski wyciągnijcie sami

Jeszcze pozostaje brak systemu skórek(tj. odzielenie html'a od php), ale to już mały pikuś, mało silników takie cuś ma.
Co do bezpieczeństwa to się nie będę wypowiadał, bo wyjdę na jeszcze większego idiotę niż jestem

Co do oprawy graficznej, też nie mam zbyt wiele do powiedzenia. IMO prawie zawsze trzeba zmienić styl (najlepiej zrobić go samemu), bo szansa, że styl forum trafi akurat w jego tematykę jest bardzo mała.