Forum.Legalne.info: [html] Kurs tworzenia ramek . - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[html] Kurs tworzenia ramek . Co i jak z ramkami ....

#1 Gość_Dawid_*

  • Grupa: Goście

  Napisany 12 May 2006 - 10:15 PM

W poniższym artykule postaram sie wyjaśnić jak tworzyć ramki.

Ramki mozna podzielić na dwa typy- zwykłe i "pływające" .

Poniżej przedstawie przykładowy kod ramki, oraz opisy poszczególnych elementów kodu .

<frameset rows="150,400">
<frame name="index" scrolling="no" noresize target="reklama"src="index.html">
<frame name="reklama" scrolling="auto" border="1" noresize src="reklama.html">
<noframes>
<p>Na tej stronie występują ramki, których Twoja przeglądarka nie obsługuje .</p>
</noframes>
</frameset>


Kod ramki zaczynamy od: <frameset > i kończymy </frameset> .
Jak zapewne Zauważyłeś na początku tego kodu występuje definicja: rows="150,400" .
Definicja rows odpowiada za podział strony na ramki poziomo. Jeżeli natomiast chcemy strone podzielic pionowo nalezy uzyć definicji: cols .
Jeżeli więc Chciałbys podzielić strone na ramki pionowo Musisz na poczatku kodu uzyc takiej definicji :
<frameset cols="150,400">

Odpowiednim ramkom Możesz nadawać szerokości według własnego uznania, zaczynając ich dzielenie w oparciu o piksele, a kończąc na szerokości wyznaczonej w procentach strony .
Jeżeli Chciałbys żeby pierwsza ramka miała szerokość stu pikseli, druga miała szerokość trzydziestu procent strony, a trzecia natomiast zajmowała pozostały wolny obszar strony, Użyj poniższej definicji na początku swojego kodu :
<frameset rows="100,30%,*">

Parametr: "%" odpowiada za szerokość ramki w procentach, a parametr "*" odpowiada za przypisanie danej ramce pozostałej wolnej część strony .
Jeżeli Chciałbys aby na Twojej stronie była jedna ramka, która automatycznie dostosuje się do okna przeglądarki wystarczy po `rows` wstawić wartość`*` .
Zapewne Zwróciłeś uwage na takie definicje jak:
Name - odpowiada ona za nazwe ramki, której docelowość określona jest w definicji "target" .
Target - odpowiada za docelowość linku . Przykładowo gdy zdefinujemy: target="reklama". po kliknięciu na dany link, w wybranej ramce docelowo otworzy się strona: reklama.html .
Scrolling - definicja odpowiada za wyswietlanie się scrollbarów . Można użyć wartości: "no" ,"yes" lub "auto" .
Src - definuje adres strony, która ma być wyświetlana w danej ramce .
Noresize - ten parametr pozwala nam określić, czy goście naszej strony będą mogli zmieniać rozmiar ramki za pomocą myszy .
<noframes> - w tym miejscu wpisujemy alternatywny tekst, który zostanie wyświetlony gościom strony, których przeglądarka nie obsługuje ramek .
Border - tutaj ustalana jest grubość obramowania ramki .

Oprócz standardowych, zwykłych ramek istnieją jeszcze tak zwane ramki pływające .
Ich kod nieznacznie rózni się od kodu zwykłych ramek .
<iframe src="index.html" noresize scroling="no" width="750" height="500">

Parametr widht odpowiada za szerokość ramki (mozna zamiast szerokości w pikselach, użyć szerokości w procentach, wystarczy dodać po wybranej liczbie % ) .
Parametr height odpowiada za wysokość ramki .
Pamiętaj aby nie umieszczać tego typu ramek między znacznikami: <frameset> </frameset>.

Autor: [usunięte na prośbę użytkownika]
Prawa autorskie: Pełnie praw autorskich posiada serwis WebTips.PL

Kopiowanie, rozpowszechnianie surowo zabronione .

Š 2006 [usunięte na prośbę użytkownika] dla WebTips.pl
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   dexter007 

  • atmosphere-studio.com
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3677
  • Dołączył: 11-February 06
  • GG: 7075403

Napisany 14 May 2006 - 11:45 AM

Fajne, ale dopisz może coś ( to tylko rada ) o iframe...(ramkach pływających)
Atmosphere-studio.com:
Oferujemy wykonanie:
  • stron internetowych (w całości lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac związanych z podobną tematyką.


Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   lunsil 

  • Weteran
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1634
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 9583374
  • MiejscowośćKraków

Napisany 28 June 2006 - 07:59 PM

A mi nie działa jak chce dać iframe do licznik.php
Daje tak:

<iframe src="licznik.php" noresize scroling="no" width="750" height="500">


I jak otwieram stronketo ten plik licznik.php jest tylko do ściągnięcia
Crystal Templates - [+][+][+][+][-][-][-][-][-][-] 40%
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   prozak 

  • 1uk3
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 530
  • Dołączył: 07-June 06
  • MiejscowośćOpole

Napisany 28 June 2006 - 10:28 PM

Może nie działa Ci bo nie zamknąłeś </iframe>

<iframe src="licznik.php" noresize scroling="no" width="750" height="500"></iframe>

Status quo ante
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   lunsil 

  • Weteran
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1634
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 9583374
  • MiejscowośćKraków

Napisany 28 June 2006 - 10:51 PM

YY... NIe nadl to samo, wyświetla się tylko do pobrania ten plik licznik.php i białe pole w stronie po usunięciu iframe wszystko wraca do normy
Crystal Templates - [+][+][+][+][-][-][-][-][-][-] 40%
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   trot 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 371
  • Dołączył: 24-April 06

Napisany 29 June 2006 - 07:54 AM

do ramek to ja pajączka polecam :]
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   Elektryk 

  • User pod napięciem
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 1561
  • Dołączył: 09-June 06
  • MiejscowośćŚwiętochłowice

Napisany 30 April 2007 - 10:06 AM

A ja mam pytania. Jak ustawić aby iframe było takiej wysokości jak zawartość (czyli by sie nie przewijała) oraz jak ustawić aby iframe nie miało obramowania?

Edit: sprawe z obramowaniem załatwiłem. Został tylko problem z paskiem przewijania. czekam na pomoc ;)
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   neo92 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 452
  • Dołączył: 31-March 07

Napisany 24 May 2007 - 01:26 PM

Jak zrobić zeby w lewej ramce było menu, a z boku w prawej strona i jak sie wlaczy link w lewej ramce ze zawartosc sie otworzy w prawej ramce
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   lunsil 

  • Weteran
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1634
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 9583374
  • MiejscowośćKraków

Napisany 26 May 2007 - 08:39 PM

Radzę poczytać...
http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.html
Crystal Templates - [+][+][+][+][-][-][-][-][-][-] 40%
0

Prześlij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień