Forum.Legalne.info: [HTML]ikona w pasku adresu - favicona - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[HTML]ikona w pasku adresu - favicona drobna poprawka stylistyczna prosta w wykorzystaniu.

#1 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 24 December 2006 - 03:49 PM

Artykuł nieco z innej półki. Co prawda krótki, ale dość przydatny:


Jeżeli naprawde bardzo chcemy, aby nasza ikonka zastąpiła niezbyt ładną i domyślną ikonę "e" (wiadomość dla użytkowników IE) lub kartke papieru (wiadomość dla użytkownika korzystającego z mozilli) w
pasku adresu, wstaw poniższy kod do sekcji HEAD swojej strony:



	<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" />



rozmiary:
64X64

Jak stworzyć ikonę.ico?
http://www.favicon.pl/

Działanie tego rozwiązania w niektórych przeglądarkach wymaga wyczyszczenia cache'u, który pamięta ustawienia domyślne. Mam nadzieję, że ten drobny kursik wam się przyda i pomoże ;)
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   pitman 

  • Rozgadany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 58
  • Dołączył: 26-November 06
  • GG: 5453801
  • MiejscowośćWarszawa

Napisany 24 December 2006 - 06:46 PM

Dodam jescze, że warto odwiedzic stronę http://www.favicon.pl/. Możemy tam przekonwertować plik .jpg, .gif, .png na .ico.
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   Nether 

  • Newbie hehe
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 20-March 06
  • MiejscowośćSkoczów

Napisany 24 December 2006 - 07:30 PM

Jak by kto ktoś tego nie znał:/
Mój brat w 3kl to już potrafił zrobić:/
Kiedyś coś tutaj się pojawi...
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   CiMan 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 178
  • Dołączył: 31-August 06
  • GG: KILL GG
  • Miejscowośćlocalhost

Napisany 25 December 2006 - 11:41 AM

Ciekawe, skąd to wziąłeś. Dla twojej wiadomości, włebmasterze, znaczniki piszemy małymi literami! Po za tym, ja żadnej ikonki "e" nie widzę <_<
Może byś uprzejmie wytłumaczył, że zamiast
http://www.strona.com/ikona.ico
trzeba wstawić adres własnej ikony. Po za tym nie ująłeś jednej sprawy - faviconką wcale nie musi być plik ico, może to być gif, png, etc.

Beznadzieja.
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   verelle 

  • Ekspert
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 617
  • Dołączył: 02-August 06

Napisany 25 December 2006 - 01:54 PM

Brawka,tutorial na temat który od dawna był dla mnie tematem tabu.napisz,jeszcze tutka jak zrobic takie cos w fusionie!
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   CiMan 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 178
  • Dołączył: 31-August 06
  • GG: KILL GG
  • Miejscowośćlocalhost

Napisany 25 December 2006 - 03:12 PM

Hoodlum, z krzesła spadłem, jak to przeczytałem. W pliku theme'a, wystarczy Google użyć.
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   musialmati 

  • Elita
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1507
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 64123622
  • MiejscowośćWrocek

Napisany 25 December 2006 - 03:33 PM

CiMan-on urzywa IE to widzie ikonke e ;]
Szukam sponsora na podpis!
Podpis sponsorują:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 25 December 2006 - 11:05 PM

trzeba wstawić adres własnej ikony. Po za tym nie ująłeś jednej sprawy - faviconką wcale nie musi być plik ico, może to być gif, png, etc.

Faktycznie nie musi w popularnych wyszukiwarkach, ale w tych mniej popularnych z tego co pamiętam konieczna jest dokładnie nazwa favicon.ico włebmasterze.
CiMan-on urzywa IE to widzie ikonke e;]

To był przykład i używam FF.. Popracuj nad pisownią

Dokładnie :P
przynajmniej jednej osobie się spodobało :P
ale trudno może komuś się jeszcze przyda.


Wam się to nie podoba, bo niby za proste, ale z tego co widze wypowiadają się tutaj starzy komentatorzy forum, a dla nowych to może jest ciekawostką
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   ptkk 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 34
  • Dołączył: 05-December 06
  • GG: 6171900

Napisany 16 January 2007 - 08:50 AM

ale w php fusionie w jakim pliku i miejscu trzeba to wpisać ??
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   Nether 

  • Newbie hehe
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 20-March 06
  • MiejscowośćSkoczów

Napisany 16 January 2007 - 09:23 AM

no nie:/
Pod</html>:/
Pod tym wklej kod:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Kiedyś coś tutaj się pojawi...
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 28 January 2007 - 08:47 AM

Nie miałem tutaj pisać o kodowaniu tylko faviconie
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   Prono 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 398
  • Dołączył: 13-August 06
  • GG: 7320935
  • MiejscowośćJestem z miasta - to widać

Napisany 08 February 2007 - 08:18 PM

hahaha... o kodowaniu LOOOL :) przeczytaj to drugi raz to zobaczysz :D

btw.. przydatne dla noobów, ale tylko dla takich :) zrobiłbys jeszcze jak zrobić dla fór, cms itp

MoHSite.PL



____*Sponsorowane*___
Dodaj obrazek Dodaj obrazek

0

#13 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 17 February 2007 - 10:08 PM

Zapewne wszystko robi się w ten sam sposób tylko, że w index.php lub header.php :D
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   SS Stay Sharp 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2
  • Dołączył: 11-August 08
  • GG: 7405256

Napisany 11 August 2008 - 07:13 PM

elo
kurcze wszystko fajnie, troszke sie znam na tworzeniu stron w html itp itd ale mam problem ze znalezieniem index.html(zeby wstawic ta linijke w ramach body)

wiem ze to glupie ale mozecie mi powiedziec gdzie to znajde(tylko nie mowcie ze na ftp bo to wiem tylko znalesc nie moge)

PS. mam nuked-klan
0

#15 Użytkownik jest niedostępny   Stolski 

  • Ekspert
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 660
  • Dołączył: 15-September 06
  • GG: 955730
  • MiejscowośćLublin

Napisany 11 August 2008 - 08:08 PM

jeśli masz CMS'a (w tym przypadku nuked-klan) będziesz miał plik index.php :)
Dodaj obrazek

Doba ma 24 godziny. Skrzynka 24 piwa. Przypadek ?
0

#16 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 20 August 2008 - 11:49 PM

Możliwe również, że body będzie w header.php czy czymś w podobie
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   Patryk Łeja 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 17
  • Dołączył: 10-November 08
  • GG: 8352535
  • MiejscowośćJastarnia

Napisany 13 November 2008 - 07:20 AM

Dziek przydało się !!!!
Zapraszam na moją pierwszą stronkę WEJDŹ ,
WPISZ SIE DO KSIĘGI GOŚCI I NAPISZ OPINIE O STRONIE !!!
0

#18 Użytkownik jest niedostępny   FreshakaFeli 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 9
  • Dołączył: 16-January 09
  • GG: 4469507

Napisany 19 January 2009 - 11:11 PM

Może i jestem Newbie, ale N00bem nie jestem. I mi się ten poradnik podoba, bo wkońcu każdy musi zaczynać od podstaw.
0

#19 Użytkownik jest niedostępny   ziele 

  • Pasjonata ;d
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2678
  • Dołączył: 17-October 06
  • MiejscowośćGrójec

Napisany 28 January 2009 - 08:28 PM

Dlatego, że to mój poradnik i mnie tak ładnie chwalicie to nie będzie ostrzeżenia, ale na przyszłość --> necroposting to zło
0

Prześlij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień