Forum.Legalne.info: Jaki CMS, gdzie hosting, jak sobie poradzic z poczatkami? - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki CMS, gdzie hosting, jak sobie poradzic z poczatkami?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kepad90 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 08-February 10
  • GG: 3974847

Napisany 11 February 2010 - 10:22 AM

Witam!
Ostatnio chcialem zalozyc forum, ale po dyskusji z Wami wymyslilem, ze dobrze bedzie zrobic sobie stronke typu portfolio, na ktorej bede mogl eksperymentowac i pisac rozne rzeczy ;)
Zastanawiam sie teraz nad tym, gdzie najlepiej hosting i czy platny, czy wystarczy darmowy oraz nad systemem, ktory bedzie tym zarzadzal. Widze, ze tutaj wszyscy sklaniaja sie ku WordPressowi, jednak on jest troszeczke blogowy, ale moze to nie klopot ? Jestem troszeczke zagubiony w tym gaszczu informacji, wiec jesli mozecie to doradzcie mi jak sie za to zabrac.
Dzieki i pozdrawiam!
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   Verex 

  • Rozgadany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 59
  • Dołączył: 05-February 10
  • GG: 3061415
  • MiejscowośćTczew

Napisany 11 February 2010 - 10:41 AM

Hmm..
Jeśli chcesz zrobić portfolio, to będzie ci potrzebne:
- Layout (zrób go sam, potnij, zakoduj, uzupełnij)
- Edytor HTML (wystarczy zwykły Pajączek)
- Wiedza o HTML/CSS i ew. PHP

Po pierwsze musisz zrobić ładny unikatowy layout dla twojego portfolio. Najlepszym programem do takiego czegoś jest Adobe Photoshop (najlepiej CS3).
Jeśli już zrobiłeś ładny layout, musisz go pociąć, też w programie Photoshop.
Jeśli już go pociąłeś, możesz zacząć ko kodować.
Najlepiej zakoduj layout na divach.

Hosting polecam płatny, ponieważ jest bez reklam, i przeważnie szybko chodzi strona.
Ja mam moje portfolio na hostingu Netmark.pl i polecam ten hosting.
Netmark posiada niskie ceny za hosting oraz bardzo tanie domeny.

Co do CMSa, to niekoniecznie musi być właśnie CMS.
Jeśli chcesz portfolio takie małe - mam na myśli przedstawienie swoich prac, krótki opis, coś o sobie, kontakt itp, to możesz zrobić z layoutu zwykły szablon xHTML, i uzupełniać go.
Jeśli zaś chcesz bardziej rozbudowane portfolio z systemem CMS, to polecam:
- WordPress
- The Portal
- Drupal
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kepad90 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 08-February 10
  • GG: 3974847

Napisany 11 February 2010 - 10:49 AM

Zobacz postVerex, o 11 February 2010 - 10:41 AM, powiedział:

Hmm..
Jeśli chcesz zrobić portfolio, to będzie ci potrzebne:
- Layout (zrób go sam, potnij, zakoduj, uzupełnij)
- Edytor HTML (wystarczy zwykły Pajączek)
- Wiedza o HTML/CSS i ew. PHP

Po pierwsze musisz zrobić ładny unikatowy layout dla twojego portfolio. Najlepszym programem do takiego czegoś jest Adobe Photoshop (najlepiej CS3).
Jeśli już zrobiłeś ładny layout, musisz go pociąć, też w programie Photoshop.
Jeśli już go pociąłeś, możesz zacząć ko kodować.
Najlepiej zakoduj layout na divach.

Hosting polecam płatny, ponieważ jest bez reklam, i przeważnie szybko chodzi strona.
Ja mam moje portfolio na hostingu Netmark.pl i polecam ten hosting.
Netmark posiada niskie ceny za hosting oraz bardzo tanie domeny.

Co do CMSa, to niekoniecznie musi być właśnie CMS.
Jeśli chcesz portfolio takie małe - mam na myśli przedstawienie swoich prac, krótki opis, coś o sobie, kontakt itp, to możesz zrobić z layoutu zwykły szablon xHTML, i uzupełniać go.
Jeśli zaś chcesz bardziej rozbudowane portfolio z systemem CMS, to polecam:
- WordPress
- The Portal
- Drupal


W takim razie teraz mi wyjasnij co znaczy pociac layout :D ;)
I chyba cos mi sie wydaje, ze sam tego nie zrobie, wiec jak rozwiazac ten problem ? :) Sa jakies gotowce w sieci?
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   procio1441 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 256
  • Dołączył: 28-November 09
  • GG: 12592541
  • Miejscowość$_POST["dom"]

Napisany 11 February 2010 - 10:55 AM

Pociąć layout znaczy pociąć go na odpowiednie kawałeczki, aby później można było zakodować. Może dokładnie wyjaśniając chodzi o to, że np. wycinasz kawałeczek tła z twojego layout, następnie nadajesz mu odpowiednie atrybuty w CSS czyli załóżmy wyciąłeś mały prostokącik, który się powtarza to w stylach nadasz mu odpowiedni atrybut. I tak samo robisz z resztą layoutu, tniesz go na odpowiednie fragmenty składając go w xHTML i CSS.
Masz własną stronę www? A więc, dlaczego by się nią nie pochwalić? http://link4u.org.pl/
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kepad90 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 08-February 10
  • GG: 3974847

Napisany 11 February 2010 - 10:59 AM

Zobacz postprocio1441, o 11 February 2010 - 10:55 AM, powiedział:

Pociąć layout znaczy pociąć go na odpowiednie kawałeczki, aby później można było zakodować. Może dokładnie wyjaśniając chodzi o to, że np. wycinasz kawałeczek tła z twojego layout, następnie nadajesz mu odpowiednie atrybuty w CSS czyli załóżmy wyciąłeś mały prostokącik, który się powtarza to w stylach nadasz mu odpowiedni atrybut. I tak samo robisz z resztą layoutu, tniesz go na odpowiednie fragmenty składając go w xHTML i CSS.

W takim razie musze znalezc jakiegos gotowca lub w ogole layouta nie tworzyc bo sam tego nie zrobie na razie :)
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   procio1441 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 256
  • Dołączył: 28-November 09
  • GG: 12592541
  • Miejscowość$_POST["dom"]

Napisany 11 February 2010 - 11:11 AM

Cytuj

W takim razie musze znalezc jakiegos gotowca lub w ogole layouta nie tworzyc bo sam tego nie zrobie na razie :)


Powiem Ci tyle. Ja sam się dopiero uczę i robię layouty, aby poćwiczyć, czym więcej ich zrobisz tym więcej potrafisz. Korzystaj z tutoriali, jak ciąć layouty, jak robić itp. W końcu sam się nauczysz.

Pozdrawiam i życzę sukcesów! ;)
Masz własną stronę www? A więc, dlaczego by się nią nie pochwalić? http://link4u.org.pl/
1

#7 Użytkownik jest niedostępny   Verex 

  • Rozgadany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 59
  • Dołączył: 05-February 10
  • GG: 3061415
  • MiejscowośćTczew

Napisany 11 February 2010 - 11:14 AM

Jeśli masz Photoshopa, to nic trudnego ;)
Wystarczy że zrobisz "prostokąt" 1024x1300 gdzie 1024 to szerokość w px, a 1300 to wysokość/długość w px.
Potem dajesz jakieś tło, kwadrat lub coś takiego na boxy po bokach, na treść główną też coś takiego i na koniec stopkę. I masz jakiś layout gotowy.
1

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kepad90 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 08-February 10
  • GG: 3974847

Napisany 11 February 2010 - 11:20 AM

Zobacz postVerex, o 11 February 2010 - 11:14 AM, powiedział:

Jeśli masz Photoshopa, to nic trudnego ;)
Wystarczy że zrobisz "prostokąt" 1024x1300 gdzie 1024 to szerokość w px, a 1300 to wysokość/długość w px.
Potem dajesz jakieś tło, kwadrat lub coś takiego na boxy po bokach, na treść główną też coś takiego i na koniec stopkę. I masz jakiś layout gotowy.

Hmm... no niby tak, ale chcialbym juz miec swoje miejsce w sieci, a nie dopiero tworzyc jakis amatorski layout, wiec zdecyduje sie chyba na jakis fajny CMS, a skorke czy cos w tym stylu poszukam w sieci.

Zobacz postprocio1441, o 11 February 2010 - 11:11 AM, powiedział:

Powiem Ci tyle. Ja sam się dopiero uczę i robię layouty, aby poćwiczyć, czym więcej ich zrobisz tym więcej potrafisz. Korzystaj z tutoriali, jak ciąć layouty, jak robić itp. W końcu sam się nauczysz.

Pozdrawiam i życzę sukcesów! ;)

Dzieki za pomoc :)
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   Avatatus 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 254
  • Dołączył: 11-November 09
  • GG: 12411327

Napisany 12 February 2010 - 02:26 PM

Serwer na portfolio to polecam proserwer .
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   procio1441 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 256
  • Dołączył: 28-November 09
  • GG: 12592541
  • Miejscowość$_POST["dom"]

Napisany 12 February 2010 - 04:11 PM

Ja tak samo jak wyżej. Jeżeli chcesz serwer tani, z płatnością przez SMS to polecam Ci ProSerwer. Miałem na nim forum, stronkę i wszystko ładnie chodziło. Dodatkowo u nich można zakupić domenę za sms, kolejny plus ;)
Masz własną stronę www? A więc, dlaczego by się nią nie pochwalić? http://link4u.org.pl/
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   Felix12 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 6
  • Dołączył: 22-May 14

Napisany 27 May 2016 - 12:22 PM

CMS to bym poradził Wordpress - jest prosty w obsłudze i w necie masz dużo poradników dotyczacych np. własnych templatek. Co do hostingu to tanio wychodzi w dhosting - https://dhosting.pl/oferta/dkonto.html. Jeśli chodzi o domenę to również u nich się opłaca - 59zł netto jest za .pl, czyli jakieś połowę taniej jak w nazwa czy home
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   ryszmek 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 5
  • Dołączył: 21-October 16

Napisany 21 October 2016 - 10:41 AM

Zobacz postVerex, o 11 February 2010 - 10:41 AM, powiedział:

Hmm..
Jeśli chcesz zrobić portfolio, to będzie ci potrzebne:
- Layout (zrób go sam, potnij, zakoduj, uzupełnij)
- Edytor HTML (wystarczy zwykły Pajączek)
- Wiedza o HTML/CSS i ew. PHP


A po co proponować tak skomplikowaną drogę? Można znacznie prościej: wybrać np. na wordpresie motyw zbliżony do tego, co OP chce uzyskać i to w nim dokonywać zmian wg własnego widzimisię. To znacznie prostsze dla osoby początkującej, niż robienie wszystkiego od zera (zwłaszcza jeśli ma się ni z tego, ni z owego zamienić i w grafika, i w programistę). No i efekt raczej też będzie znacznie lepszy.
0

Prześlij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień