Forum.Legalne.info: [Photoshop, ImageReady] Deszcz - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Photoshop, ImageReady] Deszcz Tutorial by UNS

#1 Użytkownik jest niedostępny   UnNamedSoldier 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 112
  • Dołączył: 22-April 06

Napisany 13 May 2006 - 02:34 PM

1. Otwieramy obrazek na którym chcemy mieć deszcz
2. Tworzymy nową warstwę i wypełniamy ją kolorem białym
3. Dodajemy filtr: Filter > Noise > Add Noise
Ustawienia: Monochromatic, Ammount : 100%
4. Teraz: Filter > Blur > Motion Blur
Ustawienia: Angle 63 (Deszcz pada w lewą stronę) lub Angle -63 (Deszcz pada w prawą stronę) i Distance od 10 do 20
5. Ustawiamy - Blend mode: Sof Light
6. Powtarzamy 2-5 razy kroki od 2 do 5 (z różnymi parametrami Distance)
7. Przechodzimy do ImageReady
8. Tworzymy tyle klatek ile mamy warstw z deszczem
9. Na każdej z klatek ma być widoczna jedna warstwa z tłem i jedna warstwa z deszczem
10. Efekt końcowy:

Dodaj obrazek
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 13 May 2006 - 02:41 PM

całkiem fajne.. tylko za szybko sie przewija wg mnie...
podpiąc to...
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   AproX D 

  • Elita
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1141
  • Dołączył: 01-May 06

Napisany 13 May 2006 - 02:41 PM

to jest deszcz ????? TO JEST URWANIE CHMURY !!!! :D
Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Dodaj obrazek <<- Nic dodać Nic ująć
Dodaj obrazek <<- Skład darmowych grafik PNG
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   UnNamedSoldier 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 112
  • Dołączył: 22-April 06

Napisany 13 May 2006 - 02:44 PM

Jesli ktos chce zeby deszcz padal wolniej wystarczy podwoic czy potroic ilosc klatek z ta sama warstwa i deszcz pada wolniej :)
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   Fenrir 

  • A moderator is never rude, except on purpose
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 945
  • Dołączył: 23-March 06
  • Miejscowośćspod Wawy

Napisany 13 May 2006 - 03:09 PM

Fajne, fajne, gdybym umiał obsługiwać ImageReady to może bym też cosik potworzył.
Jest tylko jedno "ale", przejrzałm już dziesiątki stron z tutoraialami i tylko na jednej z nich były podane w nawiasach polskie odpowiedniki nazw efektów, itd.
Czy naprawde nie ma nikt spolszczenia do PS?
W kłótni savoir vire też obowiązuje"A bore is a man who talks when you want him to listen"
"Moderator nigdy nie jest niegrzeczny, chyba że umyślnie."

Dodaj obrazek
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   UnNamedSoldier 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 112
  • Dołączył: 22-April 06

Napisany 13 May 2006 - 03:14 PM

Jak masz polska wersje PS'a to wystarczy w opcjach zmienic jezyk na angielski i uruchomic PS'a od nowa i masz juz angielska :D (mialem polska i gdzies nadal mam ale wole uzywac angielskiej wersje - podczas uzywania jej zauwazylem pare bledow wiec wolalem angielska)
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   Acersecomes 

  • I play dead
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1340
  • Dołączył: 11-May 06
  • GG: 4985134

Napisany 13 May 2006 - 06:15 PM

Fajny tutek :) przydało by się podwiesić :) albo zrobić jakiś nowy dzial pod tytulem tutoriale i tam wszystko wrzucac, przedalo by sie takie cos :)

"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   dexter007 

  • atmosphere-studio.com
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3677
  • Dołączył: 11-February 06
  • GG: 7075403

Napisany 14 May 2006 - 12:11 PM

Narazie podwiesze..ale potem wszystko z tąd wywale i przełoże do tego menu po prawej...
Atmosphere-studio.com:
Oferujemy wykonanie:
  • stron internetowych (w całości lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac związanych z podobną tematyką.


Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   musialmati 

  • Elita
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1507
  • Dołączył: 11-April 06
  • GG: 64123622
  • MiejscowośćWrocek

Napisany 04 June 2006 - 05:49 PM

Dobry tut, efekt równiez ;) Przeniesc to do Tutoriali!



...
czemu sam nie przeniesiesz? :D
Szukam sponsora na podpis!
Podpis sponsorują:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   michero 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 5
  • Dołączył: 16-November 06
  • GG: 3730289

Napisany 24 November 2006 - 01:26 AM

Od godziny próbuję zrobić tego tutka, ale jest trochę mało dokładny.

Nie napisales, co ile ma zmieniac sie Distance (ja dalem 5 warstw co 2).Czy jest jakaś konkretna sekwencja Distance ?? Tzn. ma się zwiększać, czy jest to pełna dowolność? Probowalem roznych ustawień, ale wychodzi raczej shit.

Pomożecie?
A może Soldier wrzucisz tu linka do swojego pliku z warstwami i ustawieniami.Oblookalbym all.
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   l0ker 

  • lastfm.pl/user/l0ker
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 775
  • Dołączył: 28-July 06
  • MiejscowośćPolice

Napisany 17 December 2006 - 01:38 AM

" 5. Ustawiamy - Blend mode: Sof Light " - Ustawia się na " screen " . ;)

// Oraz zamiast białego tła, używa się czarne (lepiej wygląda) . Opacity ustawić na 60%.
Dodaj obrazek
0

#12

  • Grupa: Goście

Napisany 06 February 2007 - 10:46 PM

może ktoś to napisać po polsku(niektóre wyrazy) będę wdzięczny
pzdr
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   tomi1618 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 11-March 07
  • MiejscowośćNowe Skalmierzyce

Napisany 11 March 2007 - 11:15 AM

Mi wyszło to tak .Prosze o dobrą rade,komentarz
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   przemo91r 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 16
  • Dołączył: 05-March 07
  • GG: 9997009

Napisany 11 March 2007 - 06:29 PM

siema możecie przetłumaczyć mi na polski tą instrukcje bo mam photoshopa po polsku
0

#15 Użytkownik jest niedostępny   michno 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 455
  • Dołączył: 01-May 06
  • MiejscowośćRzeszów

Napisany 11 March 2007 - 06:55 PM

Ech, bez angielskiego w dzisieszych czasach coś trudno zrobić :rolleyes: Po polsku to będzię szło tak:

4. Dodajemy filtr: Filtr -> Szum -> Dodaj szum
Ustawienia: zaznaczamy Monochromatyczny, Wartość 100%
5. Teraz: Filtr -> Rozmycie ->Poruszenie
Ustawienia: Kąt: 63 (Deszcz pada w lewą stronę) lub Kąt: -63 (Deszcz pada w prawą stronę) i Odległość: od 10 do 20.
6. Opcje mieszania -> Tryb mieszania: wybieramy z listy - Łagodne światło

Tyle, reszta w tutorialu wyżej ^^^
Pozdrawiam,
Mateusz "michno" Michnowicz

Kochane forum, wróciłem :D | Stara ekipa WebTips.pl | Zaglądaj na #webtips-pl @ irc.freenode.net
0

#16 Użytkownik jest niedostępny   przemo91r 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 16
  • Dołączył: 05-March 07
  • GG: 9997009

Napisany 11 March 2007 - 07:14 PM

Zobacz postprzemo91r, o Mar 11 2007, 06:29 PM, powiedział:

siema możecie przetłumaczyć mi na polski tą instrukcje bo mam photoshopa po polsku



och sory nie zauważyłem posta ze zmianą języka a i tak nie czaje biorę otwieram rysunek a potem layer -> new layer i jakie mam mieć ustawienia Name : jaka nazwa ?? i mam zaznaczyc to use prevous ..... ?? color biału ?? jak nie mam białego Mode : jakie i opacyti : ile % prosze o szybką odp. bo rozumiem że to robimy w photoshopie a dopiero potem w imagereagy.
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   michno 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 455
  • Dołączył: 01-May 06
  • MiejscowośćRzeszów

Napisany 11 March 2007 - 07:19 PM

Po prostu dajesz Layer -> New -> Layer... [Warstwa -> Nowa -> Warstwa...] i klikasz OK - nic nie zmieniasz.

Równie dobrze możesz użyć CTRL+ALT+SHIFT+N - skrót klawiszowy :]
Pozdrawiam,
Mateusz "michno" Michnowicz

Kochane forum, wróciłem :D | Stara ekipa WebTips.pl | Zaglądaj na #webtips-pl @ irc.freenode.net
0

#18 Użytkownik jest niedostępny   przemo91r 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 16
  • Dołączył: 05-March 07
  • GG: 9997009

Napisany 11 March 2007 - 08:18 PM

Michno Wielkie dzięki :)
0

#19 Użytkownik jest niedostępny   michno 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 455
  • Dołączył: 01-May 06
  • MiejscowośćRzeszów

Napisany 11 March 2007 - 09:55 PM

Proszę bardzo :]

P.S. Jak chcesz to daj + :P [żart. Polecam się na przyszłość]
Pozdrawiam,
Mateusz "michno" Michnowicz

Kochane forum, wróciłem :D | Stara ekipa WebTips.pl | Zaglądaj na #webtips-pl @ irc.freenode.net
0

#20 Użytkownik jest niedostępny   tomi1618 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 7
  • Dołączył: 11-March 07
  • MiejscowośćNowe Skalmierzyce

Napisany 17 March 2007 - 11:49 AM

WIADOMOść DLA TYCH KTóRZY NIE UMIEJA ZROBIć EFEKTU DESZCZU!!!!

Niedawno zrobiłem filmik i dałem go na rapidshare.Tam pokazane jest jak zrobic efekt deszczu.

Oto link: http://rapidshare.com/files/21441410/efekt_deszczu.avi.html

JEśLI POMOGłEM DAJ + :D
0

Prześlij ten temat:


  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)
       

Legalne.info dokłada wszelkich starań, aby traktować klientów uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj