Forum.Legalne.info: [photoshop]userbar - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
  • 6 Stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[photoshop]userbar mały tutorial

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fenrir 

  • A moderator is never rude, except on purpose
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 945
  • Dołączył: 23-March 06
  • Miejscowośćspod Wawy

  Napisany 08 May 2006 - 10:48 PM

W tym temacie chciałbym zaprezentować jak zrobić ładnego userbar'a (dalej: ub).
Co na będzie potrzebne... przede wszystkim dobry pomysł wsparty dobrym programem - Photoshop (w nim będę pracował).
Mój userbar będzie poświęcony webtips'owi :P .

1. Zaczynamy. Tworzymy nowy projekt (ctrl+N) o wymiarach 350 dpi szer. na 20 dpi wys. (powszechne jest też 350x19 dpi).
2. Nanosimy tło. Ja użyje gradientu z kolorów forum.
a. Wybieram narzędzie "gradient"...
Dodaj obrazek

b. ...wybieram kolory...
Dodaj obrazek

c. ...nanosze na projekt i w efekcie wygląda to tak:
Dodaj obrazek

Tłem może być równie dobrze fragment obrazka czy poprostu jeden kolor.

3. Teraz możemy nanieść efekty, które nadadzą ub wrażenie wypukłego, błyszcącego przycisku.
Dwuklikeim (klikamy dwa razy) na warstwe...
Dodaj obrazek

...otwieramy okienko efektów. Klikamy na "Faza i płaskorzeźba" (1), następnie dobieramy kontur (3), ja zostałem przy pierwszym, do ciemniejszego tła biore kontur drógi od lewej na dole. Żeby mój ub nie był taki kanciaty zwiększam wygładzenie (4) na 10, dla lepszego efektu zmieniam też "wielkość" na 4. Dobrze też pobawić się głębią, ja ostatecznie ustawiłem na 181%.
Dodaj obrazek

To tych drobnych zabiegach mój userbar wygląda tak:
Dodaj obrazek

4. Jak już wspominałem na początku - liczy się pomysł. Userbar powinien zawierać charakterystyczny element związany z tematyką w której jest robiony. Z webtipsa wybrałem "żółtodzióbka" :P . Troche go pomniejszyłem, ale nie należy z tym przesadzać ponieważ obrazek staje się nieostry, znikają szczegóły i przez co źle się prezentuje. Dla lepszego efektu naniosłem także kreseczki*, ale zmiejszyłem ich przezroczystość do 8%...
Dodaj obrazek

...dodam także adres z logo (mam nadzieje, że logo nie jest zastrzeżone ;) ), przedostatnią rzeczą jest napisanie - jakby to ładnie określić - co nas łączy z tym co "reklamujemy", jestem użytkownikiem tego forum jako Fenrir więc napisałem "member: Fenrir" co w całości wraz z adresem z logo ma się układać w "webtips.pl member: Fenrir" (to już moja taka inwencja). Do stworzenia napisu na ub najpowszechniejszą czciąnką jest "Visitor" (download visitor), nim też się posługuje. Oto efekt:
Dodaj obrazek

5. Jak powiedziałem to jeszcze nie koniec, teraz nadamy ub "blask", a jest to bardzo prosta sztuczka. Z narzędzi wybieram "elipsa" i kolor biały...
Dodaj obrazek

...trzeba troche powiększyć okienko robocze, ponieważ elipsa musi jedynie kawałkiem wchodzić na obrazek...
Dodaj obrazek

...ustawiam przezroczystość elipsy na 30% (do ciemniejszych ub lepsze bedzie 40% krycie) i pamiętajmy, aby nasz "blask" był warstwą na samym wierzchu.
http://images2.fotos...ck7gog43ww4.gif

Efekt końcowy wygląda tak:
http://images2.fotos...0eo72o3wu6a.gif

Można też zastosować czcinke koloru białego i zrobić obrys (UnNamedSoldier ;) ). W tym celu ponownie dwuklikiem otwieramy okienko efektów i klikamy na "obrys" (ostatnia opcja), wybieramy wielkość "1piks." i wybieramy kolor obrysu (do ub najczęściej czarny).

Osobiście uważam, że ub z ciemnym tłem są efektywniejsze.



____________________________
* Żeby nie męczyć się z rysowaniem każdej kreski odzielnie, można utworzyć w tym celu wzorek:

Cytuj

Musisz zrobić dokument z przeźroczystym tłem, 5x5 px. Powiększasz dokument na maxa. Bierzesz ołówek i ustawiasz wielkość 1px. Rysujesz 5 kropek na ukos. Klikasz w edycja-zdefiniuj wzorek.
Porada napisana przez musialmati.
Następnie klikamy Edycja -> Wypełnij... (11 od dołu), wybieramy "wzorek"...
http://images4.fotosik.pl/26/au2adhyig85lxv9um.gif

...i wybieramy nasze kreseczki (radze wkleić je na nową warstwe)..


P.S. Mam nadzieje, ze zrobiłem dokładny tutorial, ale jakbyco to piszcie i poprawie.
W kłótni savoir vire też obowiązuje"A bore is a man who talks when you want him to listen"
"Moderator nigdy nie jest niegrzeczny, chyba że umyślnie."

Dodaj obrazek
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   BugsBunny 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 459
  • Dołączył: 26-March 06
  • GG: 6308700
  • Miejscowośćcentrum

Napisany 08 May 2006 - 10:52 PM

Ładny i przedewszytskim ładnie zilustrowany
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   matx 

  • Master of Technology
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 615
  • Dołączył: 25-March 06
  • GG: 7742449
  • MiejscowośćSamborowice

Napisany 09 May 2006 - 05:28 AM

głupi GIMP 2.0 do dupy ja tego nie mam <_<

Dodaj obrazek
MaTx resurection --- powracam na forum webtips ---






0

#4 Użytkownik jest niedostępny   dexter007 

  • atmosphere-studio.com
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3677
  • Dołączył: 11-February 06
  • GG: 7075403

Napisany 09 May 2006 - 01:26 PM

No...jak chcesz to potrafisz...z wielką radością przypnę...
Atmosphere-studio.com:
Oferujemy wykonanie:
  • stron internetowych (w całości lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac związanych z podobną tematyką.


Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay
0

#5

  • Grupa: Goście

Napisany 09 May 2006 - 01:42 PM

No ładnie :) Wielki plus za zilustrowanie.
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   pozdro 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 131
  • Dołączył: 26-April 06

Napisany 09 May 2006 - 01:55 PM

dobra robota, fajnie wyszedł ten ub. :)
Używasz komunikatora internetowego? - Zapewne, dołącz do nas |komunikatory| <wymiana linkami, szukam sponsorów w celu promocji forum.

Dodaj obrazek
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   matx 

  • Master of Technology
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 615
  • Dołączył: 25-March 06
  • GG: 7742449
  • MiejscowośćSamborowice

Napisany 09 May 2006 - 03:48 PM

dajcie jakiś link żeby ściągnąc czcionke "vistor" bo ja jej nie mam a nie mam jej czym zastąpic :(

Dodaj obrazek
MaTx resurection --- powracam na forum webtips ---






0

#8 Użytkownik jest niedostępny   Fenrir 

  • A moderator is never rude, except on purpose
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 945
  • Dołączył: 23-March 06
  • Miejscowośćspod Wawy

Napisany 09 May 2006 - 04:31 PM

Przepraszam, mój błąd, nie "vistor" tylko "visitor". Download już dodałem.

P.S. Tu podam może jeszcze raz, o tu :P .
W kłótni savoir vire też obowiązuje"A bore is a man who talks when you want him to listen"
"Moderator nigdy nie jest niegrzeczny, chyba że umyślnie."

Dodaj obrazek
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 09 May 2006 - 04:33 PM

brawo Fenrir i wielkie dzieki bo na cos takiego czekałem...
bardzo fajnie sie to czyta i obrazki są tez fajne...
masz duży plus u mnie..
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   matx 

  • Master of Technology
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 615
  • Dołączył: 25-March 06
  • GG: 7742449
  • MiejscowośćSamborowice

Napisany 09 May 2006 - 05:42 PM

wielki dzieki
FENRIR NA MODERATORA :D

Dodaj obrazek
MaTx resurection --- powracam na forum webtips ---






0

#11 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 09 May 2006 - 06:06 PM

może bardziej na redaktora....
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   UnNamedSoldier 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 112
  • Dołączył: 22-April 06

Napisany 09 May 2006 - 06:22 PM

Co do czcionki - Rozmiar tekstu ustawiamy na 15 pixeli. Tekst powinien być koloru białego. Następnie dodajemy czarne obramowanie tekstu szerokie na 1px (Layer>Layer Style>Belding Options>Stroke).

Takie male a zmienia wyglad UB'eka B)
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   Fenrir 

  • A moderator is never rude, except on purpose
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 945
  • Dołączył: 23-March 06
  • Miejscowośćspod Wawy

Napisany 09 May 2006 - 06:45 PM

Kwestja gustu i dobierania efektów :P , ale masz racje też można, widziałem osoby, które dodają obramowanie na ub, ale tak jak mówie to już zależy od naszej inwencji twórczej :D .
W kłótni savoir vire też obowiązuje"A bore is a man who talks when you want him to listen"
"Moderator nigdy nie jest niegrzeczny, chyba że umyślnie."

Dodaj obrazek
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   matx 

  • Master of Technology
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 615
  • Dołączył: 25-March 06
  • GG: 7742449
  • MiejscowośćSamborowice

Napisany 09 May 2006 - 08:22 PM

a mam pytanko Adobe photoshop 8 jakie m,a wymagania sprzętow bo nigdzie w sieci nie mogłem znaleść

Dodaj obrazek
MaTx resurection --- powracam na forum webtips ---






0

#15 Użytkownik jest niedostępny   Fenrir 

  • A moderator is never rude, except on purpose
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 945
  • Dołączył: 23-March 06
  • Miejscowośćspod Wawy

Napisany 09 May 2006 - 08:40 PM

Adobe Photoshop 8 CS CE (PL)

Minimalne wymagania systemowe:
# CPU: Pentium III lub 4
# OS: Windows 2000 z SP3 lub Windows XP z SP1
# RAM: 192 MB (zalecane 256 MB)
# HDD: 280 MB wolnego miejsca na dysku
# GRAFIKA: 1024x768x16

EDIT: Ja tylko użyłem google :P .
W kłótni savoir vire też obowiązuje"A bore is a man who talks when you want him to listen"
"Moderator nigdy nie jest niegrzeczny, chyba że umyślnie."

Dodaj obrazek
0

#16 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 09 May 2006 - 08:42 PM

a jak ktos ma AMD ?? :P
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   matx 

  • Master of Technology
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 615
  • Dołączył: 25-March 06
  • GG: 7742449
  • MiejscowośćSamborowice

Napisany 09 May 2006 - 09:18 PM

albo jak ktos ma celerona mi sa potrzebne megahertzy ( nie wiem jak to sie pisze )

a poza tym oceńce mój UB rbiony w gimpie bez efektu 3D

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
MaTx resurection --- powracam na forum webtips ---






0

#18 Użytkownik jest niedostępny   Acersecomes 

  • I play dead
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1340
  • Dołączył: 11-May 06
  • GG: 4985134

Napisany 11 May 2006 - 04:37 PM

E tam nie przesadzajcie. Jak ktoś pokombinuje to i w gimpie coś ładnego wyjdzie :) A tak właściwie nowy jestem :P jak ktoś chce mogę dać tutka jak to zrobić w gimpie ;]
Dodaj obrazek
to moj usek zrobiony w gimpie ;]

"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe
0

#19 Użytkownik jest niedostępny   Saddam92 

  • Ojciec dyrektor
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 2258
  • Dołączył: 16-April 06
  • GG: 4033804

Napisany 11 May 2006 - 05:01 PM

a jak wam sie moj podoba??
Dodaj obrazek
0

#20 Użytkownik jest niedostępny   Acersecomes 

  • I play dead
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1340
  • Dołączył: 11-May 06
  • GG: 4985134

Napisany 11 May 2006 - 06:10 PM

Zobacz postSaddam92, o May 11 2006, 06:01 PM, powiedział:

a jak wam sie moj podoba??
Dodaj obrazek

fajny nawet bardzo, tylko brakuje tej warstwy z tym zaznaczeniem okraglym :) i takich paseczkow, wtedy tak bardziej wypukły sie wydaje ub.

"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe
0

Prześlij ten temat:


  • 6 Stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień