Forum.Legalne.info: [phpBB] [yoyo]Własne forum - Forum.Legalne.info

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Shoutbox

    Rozszerz pole shoutboxa

Ikona Zaloguj się na forum

    • Login:
    • Hasło:


    Zapamiętaj mnie
  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[phpBB] [yoyo]Własne forum

#1

  • Grupa: Goście

Napisany 05 October 2006 - 06:06 PM

Witam!

Postanowiłem w tym temacie opisać procedure instalacji wybranego skryptu forum.

Pierwszą metodą jest skorzystanie z jednego z serwisów oferujących automatyczną instalacje i konfiguracje forum. Jest to najłatwiejszy sposób, ale niestety daje mało możliwości: konto bez dostępu przez FTP, brak możliwości doinstalowywania skórek, modyfikacji... Poniżej podaję przykłady portali oferujących taką usługę.

phpBB

http://www.fora.pl
http://www.forka.us

MyBB

http://www.mybbfree.com/
http://www.createmybb.com/

PunBB

http://www.pun.pl/

Założyć forum w taki sposób umie chyba każdy, nawet początkujący użytkownik komputera. Bardziej zaawansowaną metodą jest instalacja forum na jakims serwerze (darmowym lub płatnym) i samodzielne jego skonfigurowanie. Założenie własnego forum w taki sposób daje o wiele większe możliwości, m.in. instalacje modyfikacji do forum, skórek, emotikonków itp. Najpierw trzeba miec serwer. W przykładzie pokażę jak wygląda założenie konta w serwisie YoYo.pl

1. Wchodzimy na stronę http://www.yoyo.pl

2. Rejestrujemy swoje konto klikając na przycisk Zarejestruj się. Wypełniamy formularz (koniecznie podajemy swojego e-maila).

3. Odbieramy maila jaki wysyła do nas YoYo.pl. Znajdujemy w nim swoje hasło (po zalogowaniu można je zmienić) oraz link aktywujący konto. Klikamy na niego i logujemy się na stronie http://www.yoyo.pl podając swój nick oraz hasło

4. Ukazuje się Panel Administracyjny YoYo.pl. Pierwszą czynnością która zrobimy powinno być stworzenie bazy danych MySQL. W tym celu klikamy na przycisk Stwórz Nową Bazę w dolnej części strony. Wypełniamy formularz. Teraz na głównej stronie naszego Panelu pojawia się informacja o Bazie Danych. Na początku jej status to Nieaktywna, jednak po około 10 minutach powinien zmienić się na Aktywna.

5. Teraz przechodzimy do stworzenia strony: czynności są podobne jak w przypadku bazy danych: Stwórz nową stronę -> wypełniamy formularz. W polu preinstalacja wybieramy interesujący nas skrypt forum (nie musimy tego zrobić): jeżeli chcemy mieć na swojej stronie zainstalowany skrypt phpBB2, lub phpBB by Przemo wybieramy właściwą opcję.


6. Po jakimś czasie (do 30 minut) baza danych a także strona powinny być aktywne.

7. Jeżeli wybraliśmy automatyczną preinstalację oprogramowania po około pół godziny YoYo powinno wgrać na serwer odpowiednie pliki. Aby odpowiednio skonfigurować nasze forum wchodzimy na stronę
http://www.adres_twojej_strony.yoyo.pl/install/install.php


8. Pojawia się taki ekran:
http://images3.fotosik.pl/177/fbd291cfd6efae40.png

Teraz musimy prawidłowo wypełnić odpowiednie pola formularzy (co wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe) Jako domyślny język wybieramy oczywiście Polish.W polach Typ Bazy Danych oraz Wybierz metodę instalacji nic nie zmieniamy. W miejsce Server Bazy Danych / DSN podajemy serwer bazy danych który możemy sprawdzić w Panelu Administracyjnym na YoYo.pl (przycisk Więcej obok bazy danych). Nazwa Bazy danych jest taka jak login do konta YoYo.pl. Pole Prefiks dla tabel w bazie danych: zostawiamy takie jak jest. Poniższe pola to dane administratora - z tym pójdzie bez problemu. Jeżeli cos nie pasuje informacje o tym znajdziemy w informacjach o bazie danych w panelu administracyjnym na YoYo.pl. Prędzej czy później powinno się udać. Najlepszym sposobem jest kopiowanie danych z panelu administracyjnego

9. Jeżeli udało nam sie prawidłowo skonfigurować forum ujrzymy komunikat oznajmiający nam to
http://images3.fotosik.pl/177/33ba7c294866a7f8.png

10. Jeśli za chwilę zobaczymy taki komunikat:
http://images2.fotosik.pl/177/8cbc8868f222c6a3.png
Oznacza to że musimy usunąć z serwera katalogi install/ i contrib/.

11 Aby to zrobić musimy najpierw skongigurować FTP'a, np. Total Commander. W TC konfigurację przeprowadza sie bardzo łatwo:

a.) Otwieramy Total Commandera
b.) Sieć -> FTP połączenie
c.) Nowe połączenie
d.) Wypełniamy formularz."Sesja": dowolna nazwa, "Nazwa Hosta": adres_twojej_strony.yoyo.pl (bez www), "Użytkownik": tak samo jak w polu "Nazwa Hosta". Hasło wpisujemy takie, jak podaliśmy przy tworzeniu strony. Po skonfigurowaniu połączenia łączymy się ze swoją stroną przez total Commandera (połącz). Usuwamy odpowiednie foldery (zaznaczając prawym przyciskiem myszy + Delete)

Teraz forum powinno działać bez zarzutów. W przykładzie pokazałem jedynie jak zainstalować skrypt phpBB (automatycznie na dodatek). na serwerze YoYo.pl Przy instalacji ręcznej wszystkie operacje wykonuje sie podobnie, jedynie pliki forum trzeba wgrać na serwer samemu i ustawić CHMODY. Instrukcja instalacji i konfiguracji konkretnego skryptu forum powinna byc dołączona do danego skryptu. Poniżej podaję strony niektórych skryptów for:

MyBB - http://www.mybboard.com/
phpBB - http://www.phpbb2.pl/
phpBB by Przemo - http://www.przemo.org/
punBB - http://www.punbb.org/
Invision Power Board - http://www.invisionpower.com/
Vbuilletin - http://www.vbulletin.com/

Wszystkie fora można wypróbowaćna stronie http://www.opensourcecms.com/
Dane administratora: nick: admin, hasło: demo


______________________________________________________________
//Wstaw miniatury obrazków.
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   F22 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 127
  • Dołączył: 06-October 06
  • GG: 8230951

Napisany 06 October 2006 - 04:22 PM

Heh no w sumie to przyda sie osobom, ktore nic nie umieja :P
bo zeby nie umiec zainstalowac phpBB po POLSKU to trzeba byc dobrym, chyba, ze jest jakis blad po stronie hostingu ;)
Tutek tylko i wylacznie dla n00bków totalnych
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   Miszu 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 36
  • Dołączył: 17-December 06

Napisany 17 December 2006 - 05:56 PM

Wszystko dobrze robię i mi się pojawia: phpBB : Critical Error

Could not connect to the database


:( :(
0

#4 Użytkownik jest niedostępny   browar 

  • Szef Knajpy ;)
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1198
  • Dołączył: 08-April 06
  • MiejscowośćWęgrów

Napisany 17 December 2006 - 06:33 PM

Czyli jesteś n00bkiem totalnym...

Autor tematu niech doda tagi...
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   Miszu 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 36
  • Dołączył: 17-December 06

Napisany 17 December 2006 - 07:13 PM

[quote name='browar' date='Dec 17 2006, 06:33 PM' post='76443']
Czyli jesteś n00bkiem totalnym...

Autor tematu niech doda tagi...
[/quote,]


Jejku moja wina <_<

To chyba u nich.
0

#6 Użytkownik jest niedostępny   exceptional 

  • Elita
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 1843
  • Dołączył: 30-April 06
  • MiejscowośćŁódź

Napisany 17 December 2006 - 07:15 PM

A kto lepiej się zna na tym co robi? oni czy ty?
Brainfucker.pl

Deo Optimo Maximo
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   dominik113 

  • Rozgadany

Napisany 30 December 2006 - 04:35 PM

czemu mi sie ku*** pokazuje komunikat
PHP CRITICAL ERROR
Could Database

czy cos takiego... wytlumaczcie mi to albo niech mi ktos zrobi takie forum piszcie na gg 7703855 albo w tym topicu
0

#8 Użytkownik jest niedostępny   verelle 

  • Ekspert
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 617
  • Dołączył: 02-August 06

Napisany 30 December 2006 - 08:38 PM

dodaj do generatorów:
Phpbb by Przemo:
Jun.pl
I-Forum
Webplus
xad.pl
Phpbb:
Forka.eu
Fora.ir.pl
Punbb:
Fory.org

uff..... :lol:
0

#9 Użytkownik jest niedostępny   dominik113 

  • Rozgadany

Napisany 04 January 2007 - 09:13 PM

looooooooool... ale to jest po****ane... wszystko robie dooobze a bledy same wyskakuja
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   d.karola 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 170
  • Dołączył: 23-September 06
  • MiejscowośćWarszawa

Napisany 05 January 2007 - 05:12 PM

Zobacz postdominik113, o Jan 4 2007, 09:13 PM, powiedział:

looooooooool... ale to jest po****ane... wszystko robie dooobze a bledy same wyskakuja


A. I tu jest problem, ponieważ gdybyś robił dobrze błędy raczej by nie wyskakiwały.
http://e-layouts.info

www.e-layouts.info jest stroną, która pomaga rozwijać się wszystkim internautom tworzącym własne strony www. Jeżeli masz problem lub pogubiłeś się w świecie htmlu - napisz! My pomożemy każdemu! A w naszym prtalu znajdziesz również : szablony - darmowe i na zamówinie, instrukcje, dodatki, FAQ i wiele, wiele innych. Zapraszam!
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   Misiasty 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-January 07

Napisany 12 January 2007 - 03:26 PM

powiem wam robie wszystko jak mowicie :

hostbazy danych- wpisuje mysql(numer).yoyo.pl
nazwa bazy danych - wpisuje identyczny logi jak na yoyo
uzytkownik bazy danych - wpisuje nazwe uzywtkowinika z panela admini9stracyjnego np db177860
haslo do bazy danych- wpisuje haslo

adres admina - wpisuje mail na ktory rejestrowalem forum
nazwa - bez zmian
port- bez zmian
sciezka scryptu- bez zmian
Nazwa administratora - wpisjuje Misiasty
hasło- wpisuje haslo
potwierdz haslo- wpisuje jeszcze raz


i co blad!!!

couldnt connect to data base

dziekuje


moze mi kots powiedziec co robie zle ?
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   bati 

  • Zaawansowany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 338
  • Dołączył: 12-October 06
  • GG: 9534908

Napisany 12 January 2007 - 04:30 PM

a zobaczyles czy dziala baza? <_<
A mama mówiła, że spirytus nadaję się do wszystkiego :P
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   Misiasty 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-January 07

Napisany 13 January 2007 - 11:52 AM

pisze ze jest aktywna wiec...
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   Rafaellos 

  • Rozgadany
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 68
  • Dołączył: 06-January 07

Napisany 14 January 2007 - 07:29 AM

Możę był jakiś błąd na serwerze teraz spróbuj ;)
0

#15 Użytkownik jest niedostępny   Misiasty 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-January 07

Napisany 15 January 2007 - 06:58 AM

sprawdzcie czy napewno dobrze wpisałem xD bo od 4 dni nie moge wejsc i proboje co dzien :P

pozdr
0

#16 Użytkownik jest niedostępny   maciek211 

  • Rozkręca się
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 14
  • Dołączył: 24-January 07

Napisany 24 January 2007 - 06:47 PM

witam wszystkich ostatnio probowalem zamiescic forom na portalu yoyo....oczywiscie wystapily bledy instalacji...znalazlem na tytm forum procedure instalacji...wykonalemja ale znowu pojawilsie ten sam blad...czymogekogo kolwiek prosic opomoc i skantaktowanie sie zemna nr gg: 3238280
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   browar 

  • Szef Knajpy ;)
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1198
  • Dołączył: 08-April 06
  • MiejscowośćWęgrów

Napisany 24 January 2007 - 07:17 PM

A świstak siedzi...
http://www.webtips.pl/index.php?showtopic=12648
http://www.webtips.pl/index.php?showtopic=...pid=88051&#
http://www.webtips.pl/index.php?showtopic=12646
Tri-post.
Proszę nie floodować.
0

#18 Użytkownik jest niedostępny   WosieK 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 1
  • Dołączył: 27-January 07
  • GG: 6506133

Napisany 27 January 2007 - 07:18 PM

ja mam takie jedno pytanko gdy biore połącz w Total Commanderze to po dłuższym czasie wyskakuje mi takie coś:

''Przekroczony czas połączenia''

co trzeba zrobić ??
0

#19 Użytkownik jest niedostępny   kapsel20066 

  • Gaduła
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 173
  • Dołączył: 31-January 07
  • GG: 4308691
  • MiejscowośćWieruszów

Napisany 02 February 2007 - 09:33 PM

wystarczy zrobić tak jak jest nbapisane tu http://www.webtips.pl/post1380.html
Forum z linkami do gier itd.

Darmowy Katalog Stron


Zapraszam na http://forum.serwismix.info/forums.html Szukasz pomocy wejdź i napisz na pewno pomożemy
0

#20 Użytkownik jest niedostępny   konrads6 

  • Nowicjusz
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów: 5
  • Dołączył: 16-February 07

Napisany 17 February 2007 - 09:33 AM

i u mnie jest CRICITAL ERROR A robnie wszystko dobrze
0

Prześlij ten temat:


  • 2 Stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników


               
           
       
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień